Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 

gison sip1

pobierzDruki do pobrania

inwestcje

Projekty

Ostrzeżenia meteorologiczne

pogoda

ostrow lubelski w mediach

Rodzina 500+

banerek

PARTNERSTWO GMIN

partnerstwo

Dotacje z budżetu państwa

indeks22

Dotacje z budżetu państwa

Genealogia Ostrowa Lubelskiego

genealogią

RODO 1 300x225

logoprojektu


 

ROLNICTWO
Szacuje się, że w mieście i gminie funkcjonuje ok. 720 gospodarstw rolnych a więc liczba ta jest nieporównywalnie mniejsza od danych z 2002 r. kiedy to na terenie gminy było 1009 gospodarstw rolnych. Natomiast trzeba podkreślić, że zwiększyła się znacznie średnia wielkość gospodarstwa i wynosi ona ok. 12 ha użytków rolnych. Wystąpiła tendencja do powiększania areału gospodarstw rodzinnych, natomiast ciągle  zmniejsza się ilość gospodarstw ogółem.  Tworzą się gospodarstwa przekraczające 50 ha gruntów rolnych i więcej.

PRODUKCJA ROŚLINNA
Oprócz uprawy głównych zbóż pojawiły się plantacje owoców miękkich i rabarbaru a także coraz więcej napotkać można upraw kukurydzy na kiszonkę i roślin energetycznych
W mniejszej ilości występują ziemniaki, rośliny motylkowe i drobnonasienne. Jakby na drugi plan schodzą użytki zielone (łąki), obserwuje się stopniową ich degradacje spowodowaną brakiem eksploatacji masy zielonej, podtopieniami lokalnymi uniemożliwiającymi wejście na grunt, brakiem konserwacji urządzeń melioracyjnych, co w rezultacie prowadzi do tworzenia się do niekorzystnego ekosystemu.
Struktura powierzchni uprawy zbóż w 2011 r przedstawia się następująco:
pszenica ozima-180 ha, pszenica jara -220 ha, żyto -590 ha, jęczmień ozimy - 3ha, jęczmień jary -210 ha, owies -760 ha, pszenżyto ozime -800 ha, pszenżyto jare -15 ha, mieszanki zbożowe jare -850 ha, mieszanki zbożowo-strączkowe -20 ha, kukurydza na ziarno -21 ha, kukurydza na zielonkę -32 ha, gryka -60 ha, strączkowe jadalne -5 ha, strączkowe pastewne -12ha, ziemniaki -170 ha, rzepak - 10 ha, tytoń -5 ha, chmiel- 22 ha, warzywa gruntowe -64 ha, truskawki -90 ha,

PRODUKCJA ZWIERZĘCA
Większość gospodarstw prowadzi produkcję wielokierunkową, gdzie utrzymywana jest trzoda chlewna, bydło mleczne, bydło opasowe i drób. Nielicznie już występują konie i owce. Powstają gospodarstwa które specjalizują się w produkcji mleka wysokiej jakości, surowiec odbierany jest bezpośrednio z gospodarstw rolników. W trzech gospodarstwach utrzymywany jest drób na większą skalę, w dwóch są to gęsi na tucz i w jednym gęsi nioski.
Jednak w większości gospodarstw zanika linia produkcyjna a budynki świecą pustkami.

R. Iwanek

 

 

Przydatne linki

Dla mieszkańca

 

Warte uwagi